Hector's Corner

Hector's Corner

Karácsonyi ajándék tipp: 5 elérhető árú karóra (főleg) férfiaknak

2016. december 14. - HecTroy

A karóra sokat elmond(hat) viselőjéről. Ízlésről, anyagi helyzetről, stílusérzékről mesélhetnek ezek az apró, mechanikai és dizájn csodák, ám, ahogy általában, a külsőségek alapján levont következtetéseket ez esetben is fenntartásokkal kell kezelnünk. Míg egy A. Lange & Söhne vagy egy Patek Philippe óránál egyértelmű, hogy a tulajdonosuk egy kisebb vagyont költött rájuk, egy Seiko, Skagen vagy Citizen esetében már teljesen más a helyzet. Ez utóbbi, "elérhető(bb) árú" (affordable) márkák esetében a hangsúly a dizájnra, stílusra vagy éppen a gyártó által képviselt értékekre kerül.

karora-affordable-karacsony-hectorscorner_1.png

Néhány tudnivaló mielőtt rátérnénk az ajánlott órákra:

1. "Elérhető ár" alatt mindenki mást ért. Ebben a bejegyzésben leginkább a 200 euró alatti órákkal foglalkozunk. 

2. Ha nem előzetes egyeztetés alapján választunk ajándékot, mindig fennáll annak a veszélye, hogy az ajándék nem felel meg teljesen a megajándékozott ízlésének. Az alább ajánlott órákkal nehéz melléfogni. A kedvező ár-érték arányuk miatt világviszonylatban is a leggyakoribb első ("beugró szintű") óráknak számítanak, ugyanakkor a legtöbb (nem luxus vagy márkaspecifikus) óragyűjteményben is megtalálják a helyüket. 

3. Az órák kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont a csuklóméret. A mai órák átmérője leggyakrabban 40 mm körüli. Ezek az órák -- eltekintve az extrém széles vagy vékony csuklóktól -- mindenkire jól illenek.   

Végül pedig maguk az órák:

 

1. Orient Bambino

 

Az Orient Bambino tipikus dress watch. Nem egyetlen óráról van szó, hanem egy modell-családról, amiben főleg elegáns órák kaptak helyet, igaz, néhány darab hétköznapibb környezetben is jól érvényesül. 

Ami miatt ajánljuk: Saját kategóriájában az Orient Bambino (és az Orient órák általában) az egyik legelőnyösebb ár-érték arányt nyújtják. A Bambinok enyhén retro stílusa, automata szerkezete és részletes kidolgozottsága mindenképp figyelemreméltó. Mindezekkel együtt is, a Bambino egy "beugró kategóriás" óra, ami első órának tökéletes, de nem az óravilág BMW-je. Ettől még -- ha a színösszeállítással nem fogunk mellé -- gyakorlatilag bombabiztos választás.

 

2. Skagen Ancher

 

 Folytassuk a sort a dress watch kategória egy másik képviselőével. Az Anchereket (és ez általában igaz a Skagen órákra) a dizájnjuk teszi figyelemreméltóvá. A már tárgyalt Orient Bambinokkal ellentétben a Skagen Anchereket viszonyleg olcsó kvarc óramű hajtja, cserébe viszont jóval vékonyabbak és könnyebbek a mechanikus óráknál.

Ár-tartalom viszonylatában egyértelműen előnyösebb választás az Orient, de a Skagenek szépsége és minimalista, skandináv dizájnja messze maga mögé utasítja a mezőny többi tagját. Annak való ez az óra, aki az egyszerű és lenyűgözően szép megoldásokat kedveli.

Saját tapasztalatok alapján a Skagen órák legproblémásabb része a szíjuk, de alapos odafigyeléssel és időnkénti tisztítással kordában tartható az erodálódásuk. 

 

3. Citizen Men's Strap (BM8180-03E / BM8475-00F)

 

Az elegáns órák után következzen egy ú.n. field watch, azaz terep óra. A Citizen Eco-Drive vonalába tartozó órák különlegessége a bennük lévő szekezet, ami az óra működtetéséhez szükséges energiát az óralapot érő fényből nyeri. Azaz az Eco-Drive órák nem mechanikus meghajtásúak, de nem is tartoznak a klsszikus kvarc (elemmel működő) órák közé.

Dizájnjuk és a bennük lévő óramű miatt ezeket az órákat elsősorban azoknak ajánljuk, akik a hétköznapokban is túracipőt hordanak. Az ő stílusukhoz remekül illeszkedik a fenti Citizen modellek enyhe nyersesége, harapóssága. 

 

4. Casio G-Shock (GA110-1A / GA110-1B)

 

Ha már harapós és terep órákról van szó, mindenképpmeg kell említeni a Casio G-Shock vonalát. Ha valaki extrém körülmények között is akarja hordani az óráját, akkor mindenképp a G-Shock órák neki készültek.

Ezek az órák se nem szépek, se nem elegánsak. Dizájnjukban és felépítésükben is igazi, aggresszív munkaórák, amik közül már az itt említett modellek is igencsak strapabíróak. Extrém sportolóknak kötelező darab.

 

5. Seiko SKX007K

 

És végül egy diver a Seikotól. Az eredetileg búvároknak tervezett órák ma hatalmas népszeűségnek örvendenek. Ebben a kategóriában az egyik leggyakoribb "beugró modell" a Seiko SKX007K, ami a diverek minden jelentős ismérvét magán hordozza. Azekben az órákan isautomata szerkezet ketyeg, ám a korábban emliített Orientekhez képest jóval komolyabb terhelést is kibírnak.

A köztudatban a diverek számítanak A férfiórának, és enyhén robuztus külsejükkel, illetve hírhedt strapabírásukkal a Seiko modelljei meg is felelnek az elvárásoknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://hector.blog.hu/api/trackback/id/tr9112045823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

testnedv (törölt) 2016.12.15. 12:45:54

"5 elérhető árú karóra (főleg) férfiaknak" árak nélkül?
én betenném a triwát is, nekem volt/van 2 is...

Osz Apo 2016.12.15. 13:00:08

Skagen, titan orahaz, acel oraszij. Na, az elnyuhetetlen... gondolna az ember, de a szij eszi a kis femszutykokat, amikkel az orara vannak rogzitve. Filleres latogatas evente az orasnal.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2016.12.15. 13:33:21

Én azért ennek is örülnék: zerge.info/catalogue_item/suunto-spartan-ultra-black
Nem az amit a gyerek örököl majd, de számomra hasznos lenne.

PublicEnemy 2016.12.15. 13:34:30

Nekem egy Festinám van, kb. tíz éve vettem 50ezerért. Bőrszíjat kétszer cseréltettem(nem szeretem a fémszíjat). Az "elérhető" elég relatív fogalom. Jelenleg számomra ez az elérhető kategória,ami elegáns,jól néz ki és megbízható.

para_noir 2016.12.15. 13:35:26

Elég felületes poszt. Egyfelől nem szokták automatikusnak hívni, automata szerkezet a neve annak, amire a poszter gondol. Aztán ott van ez a mondat: "Ár-tartalom viszonylatában egyértelműen előnyösebb választás az Omega, de a Skagenek szépsége..." ami eleve értelmetlen, és kb annyit mond, mint hogy jó választás a Porsche Cayenne, de az F Astrával könnyebb bevásárolni a teszkóban. Szóval full hülyeség. A Skagen inkább olcsó belsejű feldizájnolt divatóra, 200 Euro alatt az Omega emlegetése meg a Skagen helyett inkább Lorust vagy Pulsart lehetett volna felhozni, Seiko szerkezet van bennük, és nagyon kedvező az áruk.

szepipiktor 2016.12.15. 13:43:30

Kár hogy egy egyébként érdekes poszt mennyire gáz tud lenni, ha a posztoló ilyen ocsmány minősítésekkel, alja PR fogásokkal reklámoz valamit.
Öreg, mutass be órákat, ez érdekes.
De otthon, anyádékkal beszélgess a férfiasságról, hogy ki micsoda ha ez vagy azt akaszt magára.
Egy PR anyag ne legyen már szemét kirekesztő.
Nekem számtalan tehetős üzletember vagy politikus barátom van, de az egyik SOHA nem hord órát, viszont farzsebből nyel le benneteket. A msik meg kizárólag óra+öltöny konfig szerint él, üzletel, politizál.
És mindekető menő, divatos és férfi.
Elég szegények vagytok, ha valakit kizárólag egy 200 eurós óra alapján ítéltek meg, kategorizáltok.
Mondom, a poszt témaja érdekes, ti vagytok férgek.

Imrich Bölcskey 2016.12.15. 13:44:06

Èvekig óra ékszerben dolgoztam. Tapasztalatbòl mondom: a Skagen egy szar divatóra, tíz fillères kínai szerkezettel. Kb Q&Q színvonal. Ráadàsul nem értem, hogy a kedves szakèrtő hogyan keveri oda az Omegát. 200 euróèrt èn màr inkàbb Doxàt vennèk, jó minősègi stílusos órànak meg ott a Fossil.

2016.12.15. 13:50:21

igy van, pulsar vagy lorus inkabb elerheto aru es jo jappani szerkezetek
mondjuk az elerheto ar nekem inkabb az <50e kategoria

B.B.K. 2016.12.15. 14:10:32

Huawei Watch, és hangulatomnak megfelelő klasszikus órát megszemélyesít, legyen az Doxa, Tag Heuer, Breitling, Rolex, Fossil, vagy amit épp akarok. Gyorsan cserélhető szíjakkal a pillanatnyi igényeimhez igazítom. Persze mondjuk jogos, nem <50e-s kategória.

Még mielőtt leüvöltenétek, hogy micsoda eretnekség, azért csak gondoljuk végig, hol tart már a digitalizáció, és oké, mérnöki zsenialitás húzódik meg egy-egy remek analóg óraszerkezet mögött, de tulajdonképpen, ha már nem is annyira mechanikus, akkor már úgyis mindegy... Így viszont kinyitsz új lehetőségeket, itt viszont sikerült úgy megtenniük, hogy a külső fizikai forma viszont klasszikus karóra maradjon (kerek, szabvány szíjméret, stb).

Ja, igen, majdnem elfelejtettem, a cikk pocsék.

para_noir 2016.12.15. 14:18:54

Plusz egy érdekes alternatíva, orosz óra, pontosabban Vosztok. Remek áron dobálják őket, én nemrégiben egy ilyet szereztem be, teljesen újonnan, 100 Euro környékén: www.russian-watches.info/shop/vostok-watches/komandirskie/vostok-komandirskie-k-35-russian-automatic-24-hours-watch-2431-01-350642/

PonDrow 2016.12.15. 14:21:48

A cikk bicskanyitogató stílusa érdekesen ambivalens az elegáns órák világával. :D

Nekem két Pulsarom van, az egyik napelemes chrono. (UK rendelés, postával együtt féláron az itteni hivatalos árakhoz képest)
Meg két Timex Compass/Expedition, 2 Casio Solar, 1 Casio Edifice, (na Casiot soha többé, mindegyik hibás, pedig új vásárlások voltak )

para_noir 2016.12.15. 14:45:05

@B.B.K.: ezért bármely órás fórumban keresztre feszítenének :) Egyébként miért ne, ez is egy szemlélet, és végülis a fő funkció, az idő kijelzése ugyanúgy megvalósul :)

B.B.K. 2016.12.15. 15:11:59

@para_noir: köszi :) Igen, tudom, épp ezért tettem bele a második bekezdést. Szerencsére még ez a felvetés is sokkal jobb, mint maga a cikk :))))

GRMBL 2016.12.15. 15:35:37

A Skagen órák tényleg szépek, de én még annyit nem szívtam órával, mint a Skagennel.
Asszem 4 évig bírta. Ezalatt először a szíj purcant ki, kétszer elpattant az üveg, csak úgy magától, a polcon. Harmadszorra utángyártott került bele, az nem tört el. Aztán lepotyogtak a dátum- és egyéb kismutatók körüli karikák a számlapról, majd végre beszart az egész.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.12.15. 17:44:33

Nem értek az órákhoz, de a Wiki szerint a Skagen a Fossilhoz tartozik, logikus hogy Fossil mechanikát is használ, ami azért nem feltételez kivételes minőséget. Más célra venném mint egy valóban márkás középkategóriás órát, mondjuk ha a Casio a mérce akkor nem szóltam :)

XEP 2016.12.16. 03:42:18

Az orient tetszik, de csak kristályüveg. :(

HecTroy 2016.12.16. 08:09:52

@GRMBL: Én két éve nyűvök egy Anchert. Néhány apró karcolás van az üvegán, és elég gyakran kell tisztítanom a szíját, de egyéb panaszom nincs rá.

HecTroy 2016.12.16. 08:10:44

@XEP: Igen, ez az egyik oka az alacsony árnak.

HecTroy 2016.12.16. 08:13:47

@para_noir: Kösz a kommentet! Javítottam az Omegát Orientre.

HecTroy 2016.12.16. 08:17:05

@Imrich Bölcskey: Az Omega tévedésből keveredett oda. A Fossil stílusa meg ízlés dolga. Nekem ezerszer jobban tetszik a Skagen, ezért is szerepel a bejeyzésben.

mpl 2016.12.16. 08:31:37

Egyszer írhatna olyan is az órákról, aki ért hozzá.

HecTroy 2016.12.16. 09:47:32

@Ződ2000: A Skagen valóban a Fossilhoz tartozik, és ugyanolyan olcsó mechanika van benne, mint a Fossil órákban általában. Bármennyire szeretem is a Skagent, közel sem sorolnám a középkategóriás órák közé. Az egyetlen terület, ahol a Skagen kimagaslik az a dizájn, ezért abszolút jó választásnak tartom olyanoknak, akik elsősorban divatos kiegészítőként tekintenet az órákra.

Mercyful Fate 2016.12.16. 21:46:42

tényleg írhatna vki olyan az órákról aki legalább kicsit is ért hozzá. 5 elérhető áru kategória ár nélkül. okés, rá lehet keresni de ez így kicsit olyan összecsapott írás.

vanRob 2016.12.17. 13:27:45

Gondoltam majd egy-két tippet a cikk, ugyanis óra vásárlás előtt vagyok. Erre egy akkora büdös nulla ez a cikk, hogy komolyan sajnálom azt a 3 percet az életemből, amit az olvasására szántam.
Amúgy ha volna valakinek ötlete férfi karóra vásárláshoz, azt szívesen fogadnám. A Skagen tetszik, főleg a minimalista dizájnja miatt, hasonlóra jöhetnek tippek.
Kösz.

n3spr3ss0 2016.12.17. 20:08:04

Ezek nem órák,csak gagyik.

para_noir 2016.12.19. 15:53:31

@vanRob: én sem vagyok nagy szakértő, de szívesen olvasgatok a témában, azt ajánlom, lépj be valamely (vagy mind :) nagyobb órás fb csoportba (tikk-takk, használt órák, órapiac) rengeteget lehet tanuléni a feltett kérdésekből és az azokra adott válaszokból. Hogy konkrétabb is legyek, Skagent ne vegyél, szépek, de gyenge minőség, sok a panasz rájuk, egyszerű divatórák pár dolláros kvarcszerkezettel. belépő szinten 60-80 rongyig boltból is kapsz csodaszép, masszív Seiko-t, Orient-et, még olcsóbbak a Pulsar, Lorus órák, amikben szintén Seiko szerkezet dolgozik, tehát rendes órák, nem divatgagyik. Kicsivel följebb Tissot, Certina, Sector például, de használtan gyönyörű, letisztult antik Doxa-kat kapni vicc pénzért, és rengeteg felújított, szépen gondozott orosz óra is van a hirdetésekben. Az egyszerűbb szegmensből ott van még a Casio Edifice sorozata, ami elegáns, férfias, és 50-től 100-ig nagyon jó modelleket lehet kapni belőlük.
süti beállítások módosítása